Onderbouwing

De luchtwegen bij inspanning.

De inspannings test zoals die in het Center of Excellence wordt uitgevoerd is opgezet vanuit de richtlijnen van de Europese en Amerikaanse longstichtingen (ERS en ATS) en waar nodig aangepast voor kinderen. Daarnaast worden de nieuwste inzichten gebruikt om onderzoeken te kunnen verbeteren.

De hogere luchtwegen in de neus en de keelholte hebben als functie om de luchtwegen zo lang mogelijk te beschermen door het verwarmen en bevochtigen van ingeademde lucht. Dit kan alleen bij minder intensieve inspanning en een ‘open’neus.. Indien e de neus dicht zit, of de inspanning te intensief wordt, zal men ademen door de mond. Daardoor kan er koude, droge lucht de luchtwegen in de longen bereiken.

De stembanden zijn een vernauwing in de luchtwegen die klachten kan geven van benauwdheid tijdens en na inspanning. Dit kan gepaard gaan met een duidelijk hoorbare ademhaling en soms met angst. In het geval wij problemen op dit gebied observeren, zal overleg worden gevoerd met KNO-artsen die in deze problematiek gespecialiseerd zijn.

Inspanning zorgt voor een snellere ademhaling. Door die snellere ademhaling verdampt een deel van het laagje water dat de luchtwegen bekleed (denk aan de wolkjes die iemand uitademt als het koud is). De afkoeling en met name de uitdroging van luchtwegen die daarvan het gevolg zijn zorgen ervoor dat afweercellen in de luchtwegen geprikkeld worden. Deze cellen geven stofjes af die de luchtwegen vernauwen, er meer slijm wordt geproduceerd en klachten geven. Die klachten kunnen al tijdens inspanning ontstaan en worden versterkt door inademing van koude, droge lucht.